Stroom op de camping - Camp to Go (2024)

Alles wat je altijd al had willen weten over

Stroomgebruik op de camping

Een vers kopje koffie, een verfrissend drankje uit de koelkast, je e-reader of je telefoon opladen zodat je naar je volgende bestemming kunt navigeren… Je staat er vaak niet bij stil, maar als je langere tijd op vakantie bent is het handig om een stroomvoorziening te hebben. De meeste campings bieden kampeerplekken met stroom aan, maar wat betekenen die begrippen ampère, watt en voltage eigenlijk? Alles over stroomvoorziening en stroomverbruik tijdens het kamperen lees je hier!

Stroom op de camping - Camp to Go (1)

Stroom nodig?

Als je gaat kamperen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle benodigde spullen hebt om een comfortabele en aangename reis te hebben. Stroomvoorziening en stroomverbruik op vakantie is één van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden tijdens de voorbereiding van jouw vakantie. Maar waar moet je precies aan denken?

Ten eerste moet je de behoeften van jouw gezelschap in kaart brengen. Hoeveel apparaten heb je bijvoorbeeld nodig om op te laden? Dit omvat niet alleen smartphones en laptops, maar ook lampen, koelkasten, airconditioning en andere elektrische apparaten. Het is belangrijk om te weten welke apparaten je nodig hebt en hoeveel stroom ze verbruiken, zodat je de juiste stroomvoorziening kunt kiezen.

Elektrischeapparatuur speciaal voor de camping

De apparaten die je thuis gebruikt zijn vaak niet geschikt voor de camping. De reden is dat deze over het algemeen een hoger stroomverbruik hebben. Gelukkig zijn er voor de meeste elektrische apparaten speciale camping varianten met een lager wattage. Je dealer kan je hier meer over vertellen.

Een paar voorbeelden

Klein koffiezetapparaat:600 tot 800 watt
Koelkastje: tussen de 70 en 80 watt
Oventje:600 tot 800 watt
Lampen: rond de 30 en 40 watt
Kacheltje:750 tot 1500 watt
Televisie (klein): 30 en 40 watt

Wat is er beschikbaar?

Onderzoek wat voor soort stroomvoorziening er beschikbaar is op de camping. Veel campings bieden stroomaansluitingen met een lage capaciteit, zoals 6 ampère of 10 ampère, wat betekent dat je niet te veel apparaten tegelijkertijd kunt gebruiken, anders slaan de stoppen door. Andere campings bieden hogere capaciteiten, zoals 16 ampère of 32 ampère. Het is belangrijk om te weten wat voor soort stroomvoorziening beschikbaar is op de camping, zodat je de juiste kunt kiezen.

Bereken welke apparaten je tegelijk kunt gebruiken

De spanning op het lichtnet is in de meeste Europese landen 230V (voltage). Als je weet hoeveel stroom (gemeten in ampère) er beschikbaar is op jouw kampeerplek en je weet hoeveel stroom jouw apparatuur (in watt) verbruikt dan kun je met de volgende rekensom berekenen welke apparaten je wel en welke je niet tegelijkertijd kunt gebruiken:

ampère x voltage = wattage
Bv: 6 ampère x 230 volt = 1380 watt

Stel: je bent op vakantie in Italië (230v) en jouw kampeerplek heeft een stroomaansluiting van 6 ampère, dan kun je 6 x 230 = 1380 watt aan elektrische apparaten aansluiten. Pas op dat je de stroomvoorziening niet overbelast door te veel apparaten tegelijkertijd te gebruiken. Als je op een hoger voltage uitkomt dan kunnen namelijk de stoppen doorslaan en dan zit je in het donker (en in het ergste geval je buren ook).

De meest voorkomende elektra aansluitingen (in ampère) voorzien van het maximale aantal watt alvast op een rij:

  • 4 ampère = 920 watt
  • 6 ampère = 1.380 watt
  • 8 ampère = 1.840 watt
  • 10 ampère = 2.300 watt

Extra tip: als je veel apparaten tegelijk gebruikt kan het handig zijn om een stroombegrenzer te gebruiken. De truc is dan wel om eerst de grootste gebruiker aan te zetten en daarna pas de rest. Dit omdat er een piek in verbruik is als je het apparaat net aanzet. Soms wel twee tot drie keer meer!

Als je weet hoeveel watt je minimaal tegelijk nodig hebt, kun je ook eenvoudig terug rekenen hoeveel ampère de aansluiting moet zijn:

Watt / voltage = ampère
Bv: 2400 watt / 230 volt = 10,43 ampère

Handig om te weten: apparaten die warm worden, verbruiken meer stroom.

Welke stroomvoorziening heb je nodig?

Daarnaast is het belangrijk om te weten welk type stroomvoorziening je nodig hebt. Er zijn verschillende soorten stroomvoorziening die je kunt gebruiken op de camping. Een van de meest populaire opties is een stroomgenerator. Dit kan een draagbare generator zijn die je meeneemt naar de camping of een stationaire generator die op de camping wordt geïnstalleerd. Een andere optie is een accu. Dit kan een draagbare accu zijn die je kunt opladen voordat je naar de camping gaat of een accu die op de camping kan worden opgeladen met behulp van zonne-energie.

Let op! Een zonnepaneel kan niet rechtstreeks op een accu worden aangesloten. Een accu dient namelijk te worden opgeladen met de juiste laadspanning. Met een laadregelaar kan elk type accu op de juiste manier worden opgeladen. Vraag je dealer naar meer informatie.

Veilig stroomgebruik

Ook is het belangrijk om te weten hoe je veilig kunt omgaan met stroom op de camping. Zorg ervoor dat je de juiste stroomkabels en aansluitingen gebruikt om te voorkomen dat er kortsluiting ontstaat. Een blauwe CEE-stekker (of een eurostekker) is waterdicht en gezekerd, dus hiermee maak je veilig gebruik van het stroomnetwerk. Bovendien kun je met deze stekker, voorzien van drie pinnen (mannetje) of drie uitsparingen (vrouwtje), op bijna alle campings in Europa elektra afnemen. Een simpel verlengsnoer van thuis is niet gemaakt voor invloeden van buitenaf. Mocht je deze toch even snel direct op een stroompaal aan willen sluiten, zorg dan dat je gebruik maakt van een adapter of verloopstekker om de CEE-aansluiting om te zetten naar een stopcontact met randaarde zodat je veilig kunt inpluggen.

Extra tip: neem een verlengkabel van 20 tot 30 meter mee, daar heb je op de meeste campings genoeg aan. Wil je niet voor verrassingen komen te staan: neem dan een kabel van 40 meter mee. Zit de kabel op een haspel? Rol hem dan af om brand door oververhitting te voorkomen.

Extra stekkerblok nodig voor vouwwagen of tent

Caravans en campers zijn bijna altijd voorzien van een CEE-invoerpunt waar je de CEE kabel met de kant van de drie uitsparingen op aan kan sluiten. Als je kampeert met een vouwwagen of een tent dan heb je een stekkerblok nodig om je apparaten aan te sluiten. Maak hiervoor gebruik van een 230 volt stroomunit. Deze zijn slagvast, (spat)waterdicht en voorzien van een stopcontact met randaarde.

Extra tip: hang de stroomunit boven de grond, bijvoorbeeld aan een tentstok, zodat niet alles onder stroom komt te staan als de tent overstroomt.

Veiligheid voorop

Als je rekening houdt met alle bovengenoemde factoren dan is de basis voor het succes van de kampeertrip in ieder geval in orde. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan contact op met een specialist om je verder te helpen. Veiligheid staat natuurlijk voorop!

In een volgende blog alles over zelf stroom opwekken als er geen stroomvoorziening aanwezig is.

Nieuwste blogs

Fiets en Wandelbeurs 2024: Het Ultieme Paradijs voor Kampeerliefhebbers

Kampeerder in Beeld: interview Bergo

Winnaars ANWB Camping van het jaar 2024

Stroom op de camping - Camp to Go (2024)

FAQs

How do you pass time at camp? ›

Some common campsite facilities and activities to look out for are:
  1. Swimming pools.
  2. Mini golf.
  3. Playgrounds.
  4. Games room.
  5. Horse riding.
  6. Canoeing.
  7. Flying fox.

How hard is it to go camping? ›

As you get more experience, camping generally gets easier. You learn how to best use your gear, what gear is best for the situation and what gear you don't need. Where you camp makes a big difference, camping in a spot that you've had to hike a half day to get there can be pretty hard… especially over rough terrain.

How often should my pressure tank run? ›

So a minute on and a minute off has always been the minimum rule of thumb. Two minutes on and two minutes off is just that much better for the motor. With the old conventional pressure tank method, the pressure tank fills at the rate the pump can produce, less the amount of water being used at the time.

How do you shower while camping? ›

If there is a lake or stream along your trail or near your campsite, take a bath in nature. Just rinsing off in fresh water will remove excess dirt and oils. If that's not your thing or there is no water, bring extra water and biodegradable soap in order to bathe yourself.

What is the rule #1 of camping? ›

One of the most important guidelines for anyone keen to enjoy the great outdoors is this…

What is the number one rule of camping? ›

1. Clean your site: Don't leave a dirty site for the next campers. Leaving trash in an otherwise pure, natural space is frowned upon, and most campgrounds will charge you for leaving garbage or other items behind.

How long should a camp be? ›

Early on in your search for a summer camp, you will need to determine what length of stay is right for your child. By the age of 9 or 10, many kids are ready for an experience that will challenge them and provide growth opportunities by being away from home for an extended amount of time (anywhere from 2 to 7 weeks).

How old are you when you go to camp? ›

It mostly depends on what your child is most interested in and how active they are. If your child loves spending time outdoors, they may be ready to start summer camp at age 8 or 9. In contrast, if your child prefers staying inside, waiting until they are 10 is a better option.

How long do Americans go to camp for? ›

Most Summer Camps start between mid-May and late-June and run for about 9 weeks. You'll spend 9 to 12 weeks out in America as part of your Summer Camp experience. It'll be the time of your life!

What is the 3 rule for camping? ›

Stay for 3 Nights in Every Campground

Do that every night, and you'll never have time to relax. Committing to three nights at each of your stops ensures you have at least two full days of anxiety-free camping.

Is it OK to go camping alone? ›

As long as you are prepared, there is no reason you can't head out and be one with nature on your own. Camping solo is one of the most wonderful experiences you can have and it will connect you with yourself and nature in ways you never thought possible.

How do you maintain a diaphragm pump? ›

STEPS TO PROPERLY MAINTAIN YOUR DIAPHRAGM PUMP
  1. STEP ONE: Remove all oil from the inside your diaphragm pump and completely remove the pump head.
  2. STEP TWO: Take off the diaphragm and position the axial sleeve hole upright. ...
  3. STEP THREE: Next, thoroughly grease the internal hole of your diaphragm pump.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 5783

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.