Stroom op de camping | Watt moet je weten? - Kampeermeneer (2024)

Stroom op de camping | Watt moet je weten? - Kampeermeneer (1)TjerkStroom op de camping is altijd een dingetje. Je wilt niet dat de zekering eruit springt en het halve kampeerveld zonder elektriciteit zit, maar hoe voorkom je dat? En wat betekent dat nu eigenlijk, zo’n 6 Ampère of 16 Ampèreaansluiting op je kampeerplek. Is dat genoeg voor je campingoven, campingkachel en koffiezetapparaat tegelijk?

Inhoud....

Hoeveel Ampère heb ik nodig op de camping?

Bij een kampeerplaats staat de elektra-aansluiting aangegeven in Ampère, bijvoorbeeld 6 of 10 Ampère. Maar op apparaten staat het stroomverbruik aangegeven in Watt. Om de verwarring compleet te maken wordt de spanning van het elektriciteitsnet aangeven in Volt. In de Europese Unie, maarook in Zwitserland en Groot-Brittannië is de netspanning standaard 230V.

Stroom op de camping | Watt moet je weten? - Kampeermeneer (2)

Volt x Ampère = Watt

Om te berekenen hoeveel stroom je kunt gebruiken met jouw apparaten op de camping, is er een handig rekensommetje:

Volt x Ampère = Watt.
Voorbeeld: 230V x 8 Ampère = 1840 Watt,

Die 1840 Watt is het Wattage dat je tegelijkertijd met al je apparaten op je kampeerplek kunt gebruiken. Dat is dus het opladen van je telefoon, de elektrische fiets, koelbox en bijvoorbeeld de campingoven tegelijk.

Lijstje Ampère naar Watt

Is die rekensom nog te veel gedoe? Snap ik. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met de meest voorkomende Ampère-aansluitingen op de camping van hoeveel Wattage je op je kampeerplek kunt gebruiken:

  • 4 Ampère = 920 Watt
  • 6 Ampère = 1380 Watt
  • 8 Ampère = 1840 Watt
  • 10 Ampère = 2300 Watt
  • 16 Ampere = 3680 Watt

Stroom op de camping | Watt moet je weten? - Kampeermeneer (3)

Wat verbruikt een koelbox, campingoven, etc?

Op de onderkant of de achterkant van een apparaat staat hoeveel stroom (Watt) het verbruikt. Over het algemeen kun je stellen dat apparaten die niet voor de camping bedoeld zijn, veel meer stroom gebruiken dan nodig is.

Dat geldt vooral voor apparaten die dingen verwarmen zoals waterkokers, koffiezetapparaten en oventjes. Een gewoon koffiezetapparaat gebruikt bijvoorbeeld gemiddeld 1200 Watt, een campingkoffiezetapparaat maar 600 Watt. Hieronder een overzicht hoeveel Watt een gemiddeld campingapparaat gebruikt.

  • Elektrische auto opladen 2300 – 3.700 Watt
  • Kook / bakplaat: 1400 – 1.800 Watt
  • Campingkachel: 750 – 1.500 Watt
  • Campingwaterkoker: 800 – 1000 Watt
  • Campingkoffiezetapparaat: 600 – 800 Watt
  • Campingoven: 600 – 800 Watt
  • Elektrische fiets opladen 300 – 500 Watt
  • Campingkoelkast: 30 – 40 Watt (Compressor)
  • Campingkoelkast: 200 – 300 Watt (Absorptie)
  • Campingkoelbox: 70 – 80 Watt
  • Campinglamp: 30 – 40 watt
  • Kleine televisie: 30 – 40 watt
  • Opladen telefoon: 15 – 45 watt

Stroom op de camping | Watt moet je weten? - Kampeermeneer (4)

Lijstje Watt naar Ampère

Andersom kun je natuurlijk ook eerst hierboven kijken hoeveel stroom je op de camping maximaal verbruikt door de te gebruiken apparaten op te tellen en daar een campingplek én camping bij uit te zoeken. De rekensom is dan:

Lees ook: Kamperen met tieners maar niet op een giga-camping, waar dan wel?

Watt / Volt = Ampère
Voorbeeld: 2200 Watt / 230V = 5,2 A dus minimaal een 6 Ampère-aansluiting.

Het lijstje wordt dan zo:

  • 800 Watt = 3,5 A = 4 Ampère-aansluiting
  • 1300 Watt = 5,7 A = 6 Ampère-aansluiting
  • 1800 Watt = 7,8 A = 8 Ampère-aansluiting
  • 2300 Watt = 10 A = 10 Ampère-aansluiting
  • 2800 Watt = 12,2 A = 16 Ampère-aansluiting
  • 3300 Watt = 14,3 A = 16 Ampère-aansluiting

Hou rekening met piekbelasting

Dan is er nog piekbelasting of piekstroom. Dit betekent dat jouw apparaat als je het aanzet, even veel meer stroom gebruikt dan het aangegeven Wattage. Daar is in bovenstaande berekeningen geen rekening mee gehouden, maar kan soms wel voor een verdubbeling van het Wattage zorgen. Een stroombegrenzer kan dan handig zijn. Deze zorgt ervoor dat je ook apparaten met een hoog Wattage kunt gebruiken zonder dat de stoppen doorslaan.

Voor elektriciteit op de camping geldt eigenlijk altijd: kies voor een kampeerplek met meer Ampères dan je nodig denkt te hebben of gebruik je stroom slim door eerst een energieslurper zoals het campingkoffiezetapparaat of de campingoven uit te zetten voordat je iets nieuws aanzet.

Heb ik een kampeerplaats met 4, 6, 8, 10 of 16 Ampère?

Iedere campinghouder bepaalt bij de aanleg zelf het aantal Ampères dat een stroomaansluiting op de kampeerplek heeft. Vaak wordt het aantal Ampères van een campingplaats ook vermeld op de website of op de reserveringsbevestiging. Een gemiddelde camping in Nederland én Europa heeft een aansluiting van 6, 8 of 10 Ampère.

Bij sommige campings kun je tijdens het reserveren zelf ook aangeven hoeveel Ampère je graag wilt. Vaak betaal je voor 10 of 16 Ampère dan wel extra. Vooral op boerencampings, natuurcampings of wat verouderde campings kom je nog weleens 4 Ampère-aansluitingen tegen. Twijfel je? Vraag het dan na bij de receptie.

Stroom op de camping | Watt moet je weten? - Kampeermeneer (5)

Kamperen met een zonnepaneel?

Natuurlijk kun je ook off grid kamperen met een zonnepaneel en steeds meer campers en caravans kamperen met een zonnepaneel. Voor een beetje gemiddeld elektriciteitsgebruik op de camping van zo’n 300 – 450 KWh per dag(2 telefoons, laptop opladen, lampjes, waterpomp en evt. koffiezetten) heb je snel een 100 – 150 Watt zonnepaneel nodig en een accu met een capaciteit van zo’n 80 – 100Ah.

Zonder zon hou je het dan zo’n 2 dagen vol. De koelkast moet je dan op gas laten lopen. Voor tent- en vouwwagenkampeerder kom je dan op deze set uit, voor camper- en caravankampeerders op deze set.

Elektrische auto opladen op de camping?

Een elektrische auto opladen op de camping is mogelijk. Steeds meer campings hebben een laadpaal, maarin principe kun je met een 230V laadsnoer met instelbare Ampère ook je auto op de campingplaats opladen. Vraag eerst wel bij de receptie of dit mag, want zoals je in het lijstje hierboven ziet, is de elektrische auto de grootste verbruiker van stroom op de camping.

Lees ook: Dit zijn de veiligste winterbanden uit de winterbanden test

Zorg ook dat je geen haast hebt, want zelfs bij een 16 Ampère-aansluiting duurt het bij een gemiddelde accu van 60 KWh zo’n 21 uur voordat je auto weer is opgeladen, 33,6 uur bij 10 Ampère en 56 uur bij 6 Ampère. Dat wil niet zeggen dat met de elektrische auto naar de camping een slecht idee is. Lees zeker even onze tips.

Dus zo zit het met stroom op de camping!

Kamperen zonder stroom kan nog steeds, maar voor een beetje comfort en een goede campingkoelkast en opgeladen telefoon is elektriciteit op de camping wel zo fijn. Kampeerplaatsen hebben in Europa meestal een aansluiting van tussen de 6 en 10 Ampère, wat betekent dat je respectievelijk apparaten met een stroomverbruik van maximaal 1380 tot 2300 Watt kunt gebruiken.

Hou altijd wat marge aan in verband met de piekbelasting en gebruik op de camping speciale elektrische apparaten met een laag Wattage voor de camping zoals camping koffiezetapparaten, camping waterkokers, en zelfs camping airfryers in plaats van je apparaten van thuis. Wil je niet dat de zekering er uit springt zet dan grootverbruikers zoals de campingkachel, elektrische kookplaat of het koffiezetapparaat uit voordat je een ander apparaat aan zet. Oh, en zorg dat je niet de juiste campingstekker vergeet!

Stroom op de camping | Watt moet je weten? - Kampeermeneer (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 5767

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.